Publisert

Gudfaren og hans American Foxhound

American Foxhound hos Juha Mäkimartti i Kemi

Når vi satt rundt kaffebordet i Tervola og snakket om Gudfarens vanvittige rovvilthunder, så kunne vi aldri ha gjettet hva som plutselig skjedde som førte til at denne artikkelen ble skrevet. 

The godfather logo

Mens vi sitter rundt et kaffebord i Tervola å snakker om dyktige jegere med gode rovvilthunder, så dukker navnet «Gudfaren» opp og det er en Finlender jeg har hørt om mye tidligere både i Norge og Finland. Mange ønsker å være som han, det er nesten slik at hans navn blir «hvisket» i jaktmiljøene. De fleste kjenner han som Gudfaren, men de færreste vet hvor det navnet kommer fra.

Juha Mäkimartti med terrier og rev

Hans foreldre kalte han Juha Mäkimartti og trolig har han fått navnet ”Gudfaren” på grunn av sin enorme jaktkunnskap. Han er ikke hvilken som helst jeger, fordi flere land betaler nemlig lønn til han for å holde Mårhunden unna Norske og Svenske grenser. Vi kan takke han for at vi enda ikke har en rekke ufyselige sykdommer i Nord Norsk natur.

Mens vi snakker dukker plutselig selveste Gudfaren opp med snøscooter som han parkerer pent utenfor døra til huset. En stor og kraftig mann kommer inn døren med stramt blikk, det nesten så nakkehårene reiste seg, men når samtalen var i gang så åpenbarte det seg en hyggelig mann med mye kunnskap om jakt. Han liker å snakke om jakt, dette kan han mer om enn de aller fleste jeg har møtt. Det er heller ikke uten grunn, fordi han er levende opptatt av å høre mine erfaring og det er trolig grunnen til at han har tilegnet seg så mye kompetanse.

When you Talk you are only Repeating what you know; but when Listen, you may Learn something new. – Dalai Lama 

Juha Mäkimartti drikker kaffe

Juha Mäkimartti driver Kettumiehen Kennel som avler American Foxhound til jegere som vil satse på rovviltjakt. Han har drevet på med disse hundene i 20 år og også importert hunder fra Canada for å sikre gode linjer i Norden. Han bare ler når vi snakker om Russiskstøvere, han sier at vi må skaffe oss «ekte rovvilthund».

Kettumiehen Kennel

Juha Mäkimarttis kennel er registrert i 2011 i Finland og siden den tid har hans hunder hatt 16 kull og levert 142 valper til Norden. Av de valpene som kommer fra hans kennel er det blitt 55 kull og med et gjennomsnitt på 8 valper per kull så er det 440 valper totalt. Kettumiehen kennel har åpenbart gjort en svært god jobb med American Foxhound i Norden, over 600 hunder i bare 2 første ledd.

 

Kettumiehen Kennel plate hos Juha Mäkimartti

Det er ganske tydelig at de fleste hundene eies av jegere som ikke har spesielt mye fokus på utstillinger og jaktprøver, fordi det er svært få som har stilt opp på noen form for prøver. Det er veldig synd fordi det er trolig svært mange gode hunder som kommer fra den kennelen og mange kunne ha blitt brukt til avl for å fremme rasen i Norden.

American Foxhound

American Foxhound er en ganske stor hund og de hundene vi har sett i Nord Finland har også utviklet meget bra pels. Rasestandard i Norge er noe annerledes, fordi selv om den sier 53-64cm høyde for hanndyr er standard så sier Amerikanere at 66-74cm fortsatt er innenfor standard og ikke skal føre til diskvalifisering. Dette gjør American Foxhound til en større og lettere hund enn den Russiske støveren også, med mindre du ønsker å satse på en jaktpremiert American Foxhound i Norge.

 

American Foxhound hos Juha Mäkimartti i Kemi

I dag finnes det dårlig nettverk for American Foxhounds i Norge og derfor kan det være vanskelig å finne tak i valper om du ikke har en del kontakter i hundemiljøet. Vi lyktes likevel å komme i kontakt med flere som jakter med disse hundene og fikk dermed erfaringer også fra Norge.

American foxhound

Det er store variasjoner i rasens egenskaper i Norge, slik det er med alle raser egentlig. Det finnes både store og mellomstore hunder, raske og trege, løse og trange osv. Det har tidligere vært noen hunder som har manglet noe jaktlyst, men det kan virke som om det dem manglet hadde andre American Foxhounds et overskudd av. Det har også vært hele kull som har manglet evnen til å lose under drev. Uansett så har hunder fra Kettumiehen kennel vært sikre kjøp, så i American Foxhound miljøet kan det fortsatt virke som om det er nødvendig å være litt selektiv ved valg av hunder.

Gudfarens rovvilthunder er selvfølgelig et tema en kan snakke om lenge, men som oppsummering kan man i alle fall fastslå at hvis du ønsker deg American Foxhound så kan du henvende deg til Juha Mäkimartti for å få deg valp etter suverene rovvilthunder.