Publisert

Harejakt i Finnmark | harejakt i Troms

harejakt i nord norge

God harehund er viktig dersom man skal lykkes med harejakt i Finnmark eller harejakt i Troms og en god harehund i kombinasjon med lokalkunnskap er dødelig effektivt. Men hvorfor trenger man egentlig lokalkunnskap for å ha det moro på harejakt?  

harejakt i finnmark harejakt i troms

Lepus timidus er den haren som er mest vanlig i Norge og vi ofte gjenkjenner som ”hare”. På grunn av høy kvalitet i kjøttet har haren igjennom tidene vært svært populær som matvilt og mange steder i Norge finnes det lange tradisjoner med harejakt.

Haren er blitt jaktet på støkkjakt, med drivende hund og tidligere også med snare. I Nord Norge har det vært vanlig å gå på støkkjakt, mens sørpå har de fleste benyttet drivende hunder til harejakt. I dag finnes det en del som benytter hund til harejakt i Troms og Finnmark. 

kart over harens harens utbredelse | harejakt i troms harejakt i finnmark

Selv om vi skyter en del hare i Norge så skytes det ca. 10 ganger mer i Finland. Vi skyter ca. 0,11 hare per jeger i Norge og Finlendere skyter 1,53 harer per jeger, så det er en viss forskjell og det kan man også legge merke til når man begynner å studere harehunder fra landene. Også i Sverige skytes det mer hare enn Norge og totalt 0,18 harer per jeger.

Harejakt i Finnmark med egen guide

Dersom man benytter guide under harejakt i Finnmark så deler man ofte guide med andre jegere. Grunnen til at noen ønsker å benytte seg av guide er fordi man slipper å tenke på transport, overnatting og andre praktiske ting. Guidene veileder jegere daglig ut til terrenget med hare og gir gode råd om hvordan man skal lykkes best. Noen liker at de slipper å prøve seg fram på egenhånd og det er fordi alle erfarne harejegere vet at det kan ta mange år å bli godt kjent i jaktterrengene. 

Det er også normalt at guidene låner utstyr til jegere slik at man sparer mye penger ved at man slipper å kjøpe GPS kart over Nord Norge eller ta med seg truger, ski, staver og andre ting. 

Se innholdet i vår pakke: Harejakt Nord Norge

 

Tips til harejakt i Finnmark eller Harejakt i Troms

Dersom du ønsker å bruke ferien til harejakt i Finnmark på egenhånd så kan dette være noen gode tips å ha med deg. 

Bilkjøring til Nord Norge

Det vanligste er å kjøre bil oppover når man har hund, fordi leiebil blir ofte litt kostbart dersom man tar fly. Noen mener også at bilkjøring er mer skånsomt for hunden, men de fleste anser en kort flytur for å være helt greit for hunden. Dersom man kjører bil så har man to alternativer, enten kan man kjøre direkte via Sverige eller så kan man kjøre over 2-3 dager igjennom Norge.

Kjøring gjennom Sverige

Dersom man kjører gjennom Sverige så anbefales det at man kjører direkte på grunn av ormekur som skal gis til hunden 1 døgn før innreise til Norge. Det betyr at den dagen du reiser så må hunden få ormekur og så må du være ut av Sverige igjen innen 1 døgn. Det samme gjelder tilbaketuren. Det går mye raskere å kjøre igjennom Sverige.

Kjøring gjennom Norge

Når man kjører gjennom Norge så kan man ta det rolig fordi hunden behøver ingen vaksiner, pass eller lignende. Mange velger å kjøre over flere dager og stoppe flere plasser på turen, så 4-6 dager av ferien blir en bilferie og det kan være veldig trivelig å se mer av Norge.

Gode jaktområder for harejakt i Nord Norge

Når man kjører gjennom Norge så har man gode muligheter hva harejakt i Nord Norge angår. Man kan gjøre turen til et eventyr full av gode opplevelser, så kjøringen behøver ikke å være negativt.

Harejakt på Senja

Dersom man en gang skal på harejakt i Nord Norge så må man nesten prøve harejakt på Senja. Dersom harejakt på Senja står på menyen så kommer man langt dersom man kontakter Nord Norge harehundklubb for tips. Der finnes gode terreng, billig hytte til NJFF medlemmer og mange gode tips å få hos gutta fra NNHK.


 

Harejakt på Arnøya

Harejakt på Arnøya høyrer med dersom man en gang skal til Nord Norge å jakte på hare. Det finnes noen restriksjoner når det gjelder bruk av hund på Arnøya tidlig om høsten, men det er ganske enkelt å forholde seg til disse dersom man kontakter grunneierlag som selger jaktkort på Arnøya. Harejakt i Troms bør inkludere Arnøya. 


 

Harejakt på Sørøya

Sørøya er ganske kjent for harejakt og veldig mange reiser dit for å jakte med hund. Det er godt med hare her og det er enkelt å lykkes. Der kan være ganske dyrt å overnatte på Sørøya så det er naturligvis smart å ha med seg telt. Det finnes selvfølgelig noen kommersielle aktører som kan gjøre jakten ganske mye enklere dersom man heller vil lykkes med jakt enn å utforske på egenhånd. Sørøya er et godt valg dersom man skal på harejakt til Finnmark.


 

Harejakt i Reisadalen

Reisadalen byr på mange spennende opplevelser dersom du skal på harejakt i Troms og det meste er Statskog så det gjør jakten ganske mye lettere. Det er godt med hare i dalen og det er fint å benytte skogsveiene til postering. Reisadalen er også kjent for fiskeopplevelser, så dersom man en gang skal dit så er det smart å ha med seg fiskestang også. Dersom man skal på harejakt i Troms på egenhånd så må man besøke Reisadalen. 


 

Harejakt i Kautokeino

Kautokeino er ekstremt stort og det finnes så mye terreng å jakte på at det er ganske utrolig dersom man ikke lykkes. Det er mye hare der og veldig få som jakter på den, men vår erfaring er at man må være litt kjent for å finne haren. Dersom man er helt ukjent så kan man ofte få følelsen av at der er lite hare, men om man er med en kjentmann så oppdager man raskt at det ikke er tilfelle. Dersom man ikke kjøper en jaktpakke så kan det likevel være smart å leie guide en eller flere dager dersom man virkelig ønsker å lykkes med harejakt i Finnmark. 


 

Harejakt på Rolvsøya

På Rolvsøy er det vanlig å gå på støkkjakt fordi det er enormt mye hare. Vi ringte til Rolvsøy for å høre om muligheten til å bruke hund til harejakt og det var greit så lenge den ikke forstyrret alle fuglene. Det kan likevel bli forvirrende for en hund å jage i terreng hvor det er så mye hare at den støkker ut 50 harer i løpet av en los.


 

Jaktkort 

Dersom du skal på harejakt til Finnmark så er det FEFO (Finnmarkseiendommen) som står for salg av jaktkort. FEFO er mer komplisert enn Statskog hva jaktkort og informasjon angår, men kort det er ikke vanskeligere enn at de aller fleste takler det. 

Dersom du skal på harejakt til Troms så er det Statskog som organiserer det hele og inatur.no som står for salg. Det er veldig enkelt å skaffe seg jaktkort i Troms fylke. 

Man trenger ikke lokalkunnskap for å lykkes med harejakt dersom man har god harehund, men det kan gjøre jakten mye enklere å finne gode terreng, postere riktig og passe seg for lokale forhold som beitenæring. Vi har i alle fall tilbud om harejakt i Nord Norge til deg som ønsker å lykkes.