Publisert 1 kommentar

Kennel Klokkarsteinen – Mannen som temmet Tyskere

Jan Inge og Mira på hjortejakt

Norge ble utnyttet av Tyskere under krigen og veldig mange av den eldre generasjonen har et bittert forhold til Tyskland, men Jan Inge Skjerven fra Kennel Klokkarsteinen har gjort stor suksess med Tyskere… men ikke på den måten du tror.

Jan Inge og Mira på hjortejakt

Kennel Klokkarsteinen

Kennel Klokkersteinens eies av Jan Inge Skjerven, en entusiastisk mann med stor interesse for hunder og da spesielt jakthunder. Kennelen ble startet i 1991 i Hafslo, en bygd vi aldri hadde hørt om før vi kom i kontakt med Jan Inge. Dialekten der er også noe vanskelig å forstå, så samtalen mellom samen og Jan Inge hadde nok blitt en suksess i beste sendetid.

Tyskertreff HafsloKennel Klokkersteinen har størst suksess med sine fantastiske Tysk jaktterriere og i Norge er det trolig få som er i nærheten av å oppnå samme suksess som de. I 2015 fortalte Jan Inge at av 20 Norsk Jaktchampions fra Norden stammet hele 50 % fra Kennel Klokkarsteinen. Altså halvparten av champions stammer fra hans kennel uansett rase, altså hans tyskere har like mange champions som alle andre raser til sammen. Jeg kan si det flere ganger, men jeg tror ikke at jeg klarer å si det mer tydelig. Det er ganske imponerende og beviser at Jan Inges fokus på jaktprøver smitter over på valpekjøpere, over 50 champions stammer fra hans kennel.

  • 4 stk . Border terreier
  • 5 stk. Jack Russell terrier
  • 3 stk. Parson Russell terrier
  • 8 stk. Tysk jaktterrier

14 stk. Norsk eide av disse jakt champions. 7 av 8 Tyskere er eid eller oppdrettet av Kennel Klokkarsteinen, altså for siste gang 50 % av alle Norsk eide uansett rase.

Tysk jaktterrier

Tysk jaktterrier er en omdiskutert rase, den er både elsket og hatet samtidig. Blant jegere nevnes ofte Tyskeren som en hund som ofte slåss med reven og skader seg, noe som flere omtaler som lite effektivt om hunden hele tiden er sykemeldt. Noen syns at kostnader blir for høye når en må til dyrlege hele tiden, men et kennel nevnte at man ikke måtte forvente at en Tysker ble mer enn 5-6 år før den var ”ødelagt”. Alt dette har ført til at en del er skeptiske til rasen, ikke fordi den ikke fungerer men fordi den fungerer for godt.

Tysk jaktterrier med arr på nesenEn del Tyskere ble nærmest avlet for hetsjakt på villsvin og som forliggere i hi fungerte de veldig bra fordi de aldri slapp reven når de en gang hadde fått tak i den, men her rullet kronene fort om man måtte til veterinær. Det var kun de hardeste hundene som ble avlet på og merkelig nok føler noen fortsatt en nærmest sadistisk tilfredsstillelse når hunden er så hard, men erfaringen viser at det er bedre med en smart hund. Dette er ikke lenger utelukkende fakta i Norge, det finnes svært gode hunder som fungerer helt perfekt uten å påføre eieren store kostnader.

Jan Inge Skjerven på villsvinjakt med tysk jaktterrier

Kennel Klokkersteinens hunder er stort sett alltid revesprengere og han har avlet fram hunder som fungerer perfekt i hi uten å skade seg. Han forteller selv at han har minimalt med skader fra hijakt og det er ganske imponerende fordi de fleste jakthunder har ”hakk” på skaftet (nesen) om de brukes til revejakt. Det merkelige er at Jan Inge har Tysk jaktterriere som ikke har hakk på nesen og det føles utrolig uvirkelig ut første gang man hører om det, men det viser bare at avl har svært mye å si. 

Veldig mange ønsker Tysk jaktterrier på grunn av dens vanvittige allround egenskaper, da den er en svært god hund oppå bakken også. For oss i Nord Norge er ikke hjorte- eller rådyrjakt noe alternativ, så her kjøpes tyskere som revesprengere. Forliggere er totalt ubrukelig i Nord på grunn av ekstrem tele som gjør graving umulig, så det eneste som fungerer er revesprenger.

Tysk jaktterrier fra wikipedia

Kennel Klokkarsteinen avler bevisst på det mentale og dressurbarhet, det er et bevisst valg å utvikle gode hihunder som sprenger reven i stedet for å slåss i hiet. De unngår å bruke de tøffeste til avl, han velger heller stabile hunder som kan fungere normalt selv om det er kaos rundt dem. Jan Inge poengterer likevel at selv om han utvikler det perfekte verktøyet så ligger en stor del av byrden på eieren av valp etter han, dressur er viktig sier han.

Tysk jaktterrier på hjortejakt, sitter på atv.«Det kommer en dag da mine hunder feilberegner og får seg skade«, sier han. For oss høres det rimelig trygt ut, man er vant til at hunden får seg et smell uansett rase, så hvis han fortsatt går å venter på ”den dagen” etter så mange år så er det egentlig betryggende. Jan Inge har meget godt hundehold, han bryr seg ikke om han mister noen rev fordi hunden ikke angriper reven så lenge hunden slipper skade. Når han parrer hunder så bruker han mye tid på research, han finner den rette hannen som har den rette psyken.

Tysk jaktterrier på revejakt

Tyskere er avlet av jegere for jegere som en ren jakthund, men hvis en bruker den regelmessig så er den en veldig grei familiehund selv for familier med små barn. Det morsomme med denne rasen er at den kan brukes på hare, rev og klovvilt oppå bakken også. Du får normalt ikke timeslange drev som med en støver, men ofte tilstrekkelig til at du får skutt losdyret. Noen bruker også hundene til fuglejakt hvor hunden apporterer for eksempel and. Tysk jaktterriern er ikke redd for vann, tvert i mot, den hopper gjerne uti om den skal hente fugl. Det er en kombi hund uten like, men svært mange sverger til spesialister og velger dermed andre raser. Med god grunn? Vel, noen velger mora og andre velger datteren… og begge velger rett? Alle verktøy er riktige til sitt bruk. 

Tysk jaktterrier på elgjakt oppå en død elgSom terriere flest så kan en rolig situasjon plutselig eskalere seg til blodbad hvis for eksempel katten frister hunden, men det er trolig mulig å dressere hunden til å gå overens med katt og andre dyr. Jeg ville likevel ikke ha latt katten og hunden være sammen alene, fordi da lever den katten på nåde. Hjemme kan det også være utfordrende å ha tyskeren sammen med store hunder, fordi den ofte ikke viker unna for noen uansett hvor stor dem er. Hvis du har en Laika så kan Tyskeren måtte bøte med livet om den utfordrer til kamp. Ingenting uten unntak, Jan Inge sine hunder har vist seg å skille seg fra ryktet om tyskere, men terriere generelt har en tendens å være tøffere enn de burde. Vår Parson Russell terrier har gått i strupen på Russisk Støveren mange ganger, men det har endt dårlig for terrier hver gang og likevel har den ingen planer om å vike for russeren neste gang det blir bråk.

Nøkkelen til suksess

Hva er da nøkkelen til suksess? Vi opplever Jan Inge som en mann som setter mye arbeid på hunder han leverer, både når det gjelder support og også opplæring. Hvis du ønsker å kjøpe valp av han så må du belage deg på å være på venteliste en stund, men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Nøkkelen til hans suksess er langvarig hardt arbeid.

Besøk Kennel Klokkarsteinen her: http://tyskjaktterrier.no

Kennel klokkarsteinen nettside

Tyskere får vel fortsatt nakkehårene til å reise seg hos mange, men så er det jo hunder som skal gjøre en grundig og effektiv jobb for revejegeren, så er det bare å kontakte Jan Inge om du vurderer en Tysk jaktterrier.

1 kommentar på “Kennel Klokkarsteinen – Mannen som temmet Tyskere

  1. ??????

Det er stengt for kommentarer.