Publisert

På leting etter gull i Tervola

Premier fra hiprøver med Raisu

Vi har lenge søkt etter Parson Russell Terriere som brukes utelukkende til jakt som revesprengere, men de fleste brukes kun i kunsthi eller til grevlingjakt. Vi ønsket å parre vår Parson Russell terrier YR med en ekte jaktmaskin. Du vil aldri tro hvilken hund vi til slutt fant og hvor den hunden befant seg.

De fleste Parson Russell Terriere brukes i kunsthi og har vanvittig mange fine titler, fordi det er veldig flinke hunder med stor jaktlyst. Det er derimot svært få hunder som har møtt en rev i ekte naturhi og enda færre som faktisk er blitt skutt rev for. Det er fantastisk at noen arbeider for rasen ved å ta jaktprøver, stille på utstilling og gjøre grundig arbeid for avl. For oss handlet det mer om et arbeidsverktøy under jakt enn fine titler, men vi fikk likevel en haug med gode titler med på kjøpet.

Hihunden Raisu i Tervola under parring

Informasjon om hunden

  • Navn: Elliot (Raisu)
  • Alder: ca. 3 år
  • Titler: Jakt champion kunsthi, Jakt champion naturhi, Årets hihund Lapland, Årets terrier i Finland
  • Eier: Pekka Tammela

Titlene til hunden Raisu

Pekkas hundetrening

Pekka Tammela sier at han trente mye fysikk og lydighet med hunden det første året, fordi når jakten er i gang så er det vanskelig å trene dette. At han har rett i sine teorier ser man på Raisu, den er godt premiert og fungerer meget bra under revejakt.

Hunden Raisu på revejakt

Han har hittil skutt 100 dyr for hunden og sier ”det spesielle med Raisu er at han apporterer dyret ut, så det er effektivt”. Han valgte Parson Russell Terrier fordi de er de beste hihundene han har sett, både når det gjelder effektivitet og det å holde seg skadefri under jaktsesongen. Alle hunder som pådrar seg skader og blir sykemeldt er ikke effektive, så der må finnes en balanse og Parson Russell Terrier er den hunden som balanserer dette best. I tillegg er det bra for folk med små barn fordi barna elsker disse hundene.

Bilde av kunsthi i Aurskog

Han trener alltid hunden i kunsthi fordi det er en trygg måte å trene en unghund på. Kunsthi i Finland er noe annerledes enn Norge fordi reven er løs i kunsthiet og hunden kan møte den ansikt til ansikt. Hunden får likevel en positiv opplevelse av jakt fordi reven i kunsthi ikke er aggressiv mot hunden. Dårlig erfaring i hi for unghund tar utviklingen mange måneder tilbake, så det er ikke anbefalt å trene i naturhi.

Pekka sier også at hitrening og jaktprøver for terriere er viktig, fordi det er viktig at gode terriere brukes til avl. Hvis de ikke brukes til avl så mister man gode linjer.

Parson Russell Terrier

Hunden er en aktiv og positive hund, en stor hund i en liten kropp. Det er en hund som er svært vennlig mot familien, men tar fort ledelsen om den får muligheten. Alle som eier en Parson Russell terrier er innstilt på aktivt livsstil, fordi hunden krever mye aktivitet. Den er utrolig utholdende, den løper ofte i fra store hunder uten problem.

Yr på fjellet i Nord Troms

Parson terrier brukes som regel som hihund, men det er ikke uvanlig å bruke den til rådyr- og hjortejakt. Den er også svært effektiv som ettersøkshund, så det er ingen problem å få den godkjent som ettersøkshund. Det er mange som også benytter Parson Russell Terriere til agility, fordi hunden er utrolig lettlært og har fantastisk fysikk. Det anbefales at man har også gir hunden noe mentaltrening for å holde jaktlysten i sjakk, fordi ellers kan man risikere en hund som forsvarer eieren, maten osv. mot andre hunder.