Publisert

Schillerstøveren – revemesteren til søta bror!

Schillerstøver på revejakt

Det er stor uenighet blant rovviltjegere om hvilken rase som er den beste, men med en gang det blir snakk om revejakt så er mange enige om at Schillerstøveren er kongen på haugen. Er du enig i at Schillerstøveren er den beste hunden til revejakt?

Schillerstøver og jeger

Når det kommer til konkurranser i revejakt så er det i alle fall ingen tvil om at Schillerstøveren utmerker seg, fordi de er som regel godt representert i toppen av resultatlistene. I Sverige vant Schillerstøveren Räv-SM i 2016 og slo ut både Finskstøvere, Hamiltonstøvere osv. Det burde være umulig å påstå noe annet enn at Schillerstøveren er den beste hunden til revejakt?

Schillerstøver på revejakt

Pål Dramstad har drevet med rovviltjakt i over 20 år og under tiden hatt både Dunker, Hygen, Finskstøver og selvfølgelig Schillerstøver. Han var alltid på utkikk etter en hund som kunne jage rovvilt uten å bli fristet av hare og derfor gikk han over til Schillerstøveren. I dag er Pål rovviltkontakt for Schillerstøverklubben og kan kategoriseres som en skikkelig jaktidiot når det gjelder rovviltjakt.

Trugetur med schillerstøver

Før han satset på Schillerstøveren leste han en del om rasen og snakket med mange som jaktet mye rev før reveskabben kom på 80-tallet. Når skabben kom forandret det behovet for revestøvere, så nå var det harejakt som sto på menyen hos de fleste og denne trenden kastet mange kennel seg på. ”Jeg har et inntrykk av at det er Schillerstøveren som har klart seg best igjennom denne tiden”, sier Pål. Han mener at mange raser delvis avlet bort rovviltegenskapene for å spesialisere hundene på hare, noe som i seg selv er en god gjerning, men når revejakten tok seg opp igjen så var det vanskelig å finne skikkelige rovvilthunder.

Jeg har et inntrykk av at det er Schillerstøveren som har klart seg best og er den rasen av de Nordiske rasene hvor det er avlet mest på linjer med forkjærlighet for rev og rovvilt.

Schillerstøver med barn

Etter sin første Schillerstøver har det kun vært Schillerstøver for Pål, han fant åpenbart sin store kjærlighet både med tanke på gemytt og rovviltskarphet. Han satte spesielt pris på det at Schillerstøveren tok kaldere fot og hadde betydelig bedre sporingsevne enn andre støvere på gammel fot. Det arbeidet Schillerstøveren gjør på fot kan ikke Pål få skrytt nok av og som rovviltjegere forstår vi hans entusiasme, det er nemlig ofte avgjørende faktor. Schillerstøveren har lett for å favorisere rev om den får muligheten og er meget lettdressert, samt en av de rasene som er lettest å få klovviltrein.

På gaupejakt

Hunderasen kommer fra kystklima på vestkysten av Sverige med mye svaberg og vanskelig terreng, noe som trolig er grunnen til at hunden er svært god å klatre og jage i vanskelig terreng. Dens arbeidsvilje og jaktlyst gjør at den kan gå på kalde Gaupespor inntil finner Gaupa på dagleie, for deretter forfølge den inntil den er tresatt eller i stålos. Har man terreng som er vanskelig å gå i, da er det enkelt om man har en hund som kan gjøre jobben. Det er ikke en hund som er kjent for å gi seg med det første, tvert i mot, ofte er det jaktlaget som svikter før hunden.

Schillerstøver på gaupejakt

På revejakt

Pål sier at det finnes ulike linjer når det gjelder drevhastighet, men som regel holder Schillerstøveren reven oppå bakken lenge og snittfart etter uttak ligger ofte mellom 6-12km/t. Problemet med for eksempel American Foxhound, Russisk Støver og andre raske raser er at reven går i hi i løpet av 10-15 minutter. Derfor er Schillerstøveren en perfekt hund som kan brukes til revejakt uten hihund og dette er også en av grunnene til at mange velger Schillerstøver som revestøver. ”Har du først hørt en Schillerstøver i skikkelig revelos, da husker du det så lenge du lever”, forteller Pål.

Har du først hørt en Schillerstøver i skikkelig revelos, da husker du det så lenge du lever.

Reven har 100 % kontroll over hunden, så jakten foregår kontrollert og det er lett å få skutt reven i los. Pål har skut flere rever etter 4-5 timers los for sine hunder, men også noen rev i stålos. Hvis reven går i hi så er det lett å få hunden preget på stålos eller markering av hi, og som regel går dette av seg selv om eieren går til hiet og oppmuntrer hunden der.

Schillerstøveren – den ultimate revestøver?

Er Schillerstøveren den ultimate revestøver eller er den ”bare” like god som alle andre hunder? For den rette eier er nok Schillerstøver et trygt valg, spesielt om du jakter uten hihund og ofte alene. Det er også lett å stille den på jaktprøver fordi den enkelt samler losminutter siden reven ikke går i hi, så man får enkelt premiert hunden. Dette er den ene siden av mynten og nå ser vi på den andre siden.

Revejakt med Schillerstøver og Pål Dramstad

Noen ønsker å satse på effektivitet, altså hunder som driver reven i hi i løpet av kort tid slik at man enkelt kan sprenge den ut med terrier for å få skutt reven. Spesielt Finlendere er glade i denne jaktform, fordi da får de som regel skutt flere rev samme dag. Denne jaktform er derimot mer krevende, men man slipper timesvis med los fordi det er action umiddelbart. Bakdelen med en slik hund er at det kan bære langt bort, det tar mye tid å trene terrier å markere hi og du har to hunder å tenke på hele tiden.

Vi tror ikke at det finnes en hund som er best, men vi tror at Schillerstøveren er best for veldig mange og med det avslutter vi saken. Hva syns du?